Klasyczne „Apple crumble” czyli jabłka pod chrupiąca kruszonką
Składniki:
• 110 g mąki
• 80 g ciasteczek cantuccini (lub innych)
• 80 g brązowego cukru
• 110 g masła
• 500 g jabłek
• odrobina cynamonu
• szczypta soli
Wykonanie:
1. Umyj jabłka, pokrój na małe kawałki, wymieszaj z 20 g brązowego cukru i rozłóż w naczyniu do pieczenia.
2. Włóż ciasteczka cantuccini do woreczka foliowego i pokrusz wałkiem do ciasta.
3. W misce zagnieć ręką pokruszone ciasteczka z miękkim masłem, resztą brązowego cukru, mąką, cynamonem, solą i uformuj z nich kruszonkę.
4. Rozłóż kruszonkę na jabłkach i włóż naczynie do piekarnika. Czas pieczenia: ok. 25 min. Temperatura: ok. 170 °C z termoobiegiem lub 180 °C z grzaniem górnym i dolnym.
Wskazówka: lody czekoladowe, waniliowe lub bita śmietana szczególnie dobrze komponują się z jabłkami pod kruszonką. Równie pyszne: zamiast jabłek można użyć 500 g śliwek lub wymieszać oba rodzaje owoców.
Owocowe lody jogurtowe
Składniki:
• 200 g jogurtu naturalnego
• 400 g słodkiej śmietanki
• ok. 100 g cukru pudru (w zależności od stopnia słodyczy owoców)
• ok. 300 g ulubionych owoców
Do tego deseru najlepiej nadają się oczywiście świeże owoce, np. jagody lub truskawki. W zależności od pory roku można również użyć mrożonych owoców lub np. brzoskwiń z puszki. W tym przypadku należy zmniejszyć ilość cukru pudru, ponieważ owoce te są zwykle wstępnie posłodzone.
Wykonanie:
1. Owoce z cukrem pudrem przełóż do miski i zmiksuj na gładko blenderem ręcznym. W drugiej misce ubij mikserem śmietankę, aż będzie sztywna.
2. Dodaj jogurt do bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
3. Następnie dodaj przecier owocowy.
4. Wlej masę do foremek do lodów i wstaw do zamrażarki na około 5 godzin.
Wskazówka: jeśli przecier owocowy i śmietankowy jogurt wymieszasz tylko lekko, powstanie fajny marmurkowy wzór; jogurt naturalny można również zastąpić jogurtem owocowym, którego smak pasuje do owoców; lody łatwiej pokroić nożem zanurzonym na krótko w ciepłej wodzie.
Poznaj bliżej świat kulodromów Kullerbue: