30.11.2020

Waniliowe serca na Boże Narodzenie i nie tylko
Czego potrzebujesz:
Na ciasto:
• 300 g miękkiego masła
• 140 g cukru • miąższ z 1 laski wanilii (zeskrobany)
• 4 żółtka
• 300 g migdałów (mielonych)
• 300 g mąki
• 1 szczypta soli
Do dekoracji:
• 200 g cukru i 2 saszetki cukru waniliowego do rozwałkowania, jeśli waniliowe serca nie będą potem ozdabiane
• polewa lub lukier czekoladowy, perełki cukrowe itp.
Pozostałe pomoce:
• blacha do pieczenia
• wałek do ciasta
• foremka do ciastek w kształcie serca
• duży nóż z szeroką krawędzią tnącą / szpatułka do ciasta
• papier do pieczenia
• pędzel cukierniczy
Tak to się robi:

1. Ze składników zagnieć gładkie ciasto i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
2. Ciasto przekrój na pół i ułóż na posypanej mąką powierzchni. Wałek do ciasta natrzyj również odrobiną mąki.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i foremką wycinaj serca. Następnie wyciągnij je szerokim nożem lub łopatką i połóż na blasze do pieczenia.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Piecz waniliowe serca przez około 10 minut na złoty kolor.
5. Teraz są dwie możliwości: Możesz obtoczyć waniliowe serca w mieszance cukrowo-waniliowej, to klasyczny wariant. Lub możesz je dowolnie ozdobić.
SMACZNEGO!
Zobacz pozostałe pomysły na Rękodzieło Bożonarodzeniowe
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |