30.11.2020

serca_ciasteczka

Waniliowe serca na Boże Narodzenie i nie tylko

ciasteczka_bozenarodzenie_przepis

Czego potrzebujesz:

Na ciasto:

• 300 g miękkiego masła

• 140 g cukru • miąższ z 1 laski wanilii (zeskrobany)

• 4 żółtka

• 300 g migdałów (mielonych)

• 300 g mąki

• 1 szczypta soli

Do dekoracji:

• 200 g cukru i 2 saszetki cukru waniliowego do rozwałkowania, jeśli waniliowe serca nie będą potem ozdabiane

• polewa lub lukier czekoladowy, perełki cukrowe itp.

Pozostałe pomoce:

• blacha do pieczenia

• wałek do ciasta

• foremka do ciastek w kształcie serca

• duży nóż z szeroką krawędzią tnącą / szpatułka do ciasta

• papier do pieczenia

• pędzel cukierniczy

Tak to się robi:

serca_ciasteczka

1. Ze składników zagnieć gładkie ciasto i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

2. Ciasto przekrój na pół i ułóż na posypanej mąką powierzchni. Wałek do ciasta natrzyj również odrobiną mąki.

3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i foremką wycinaj serca. Następnie wyciągnij je szerokim nożem lub łopatką i połóż na blasze do pieczenia.

4. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Piecz waniliowe serca przez około 10 minut na złoty kolor.

5. Teraz są dwie możliwości: Możesz obtoczyć waniliowe serca w mieszance cukrowo-waniliowej, to klasyczny wariant. Lub możesz je dowolnie ozdobić.

SMACZNEGO!

Zobacz pozostałe pomysły na Rękodzieło Bożonarodzeniowe

bozenarodzenie_zrobtosam2 pierniczki_dla_dzieci

Zrób to sam „Choinka z gałęzi”

Waniliowe serca na Boże Narodzenie i nie tylko

bozenarodzenie_zrobtosam3 bozenarodzenie_zrobtosam1

Zrób to sam „Bożonarodzeniowe kartki z paluszkowym wzorem”

Zrób to sam „Choinki z szyszek”